Vad är unplugged wedding?


Ett ”unplugged wedding” är där brudparet valt ett bröllop utan teknik, telefoner och kameror. Brudparet ber gästerna stänga av alla sina enheter under vigseln eller till och med under hela bröllopet. Istället låta sin videogram eller fotograf få vara de enda personerna som får fånga detta medan gästerna får njuta av bröllopet istället. Glöm inte bort att ni har bokat en fotograf och betalt för att personen ska fånga alla era ögonblick åt er.

Det kanske känns taskigt mot era gäster, jag vill berätta varför detta är viktigt. Många gäster vill fota för de tycker det är roligt, och andra gäster känner att det förväntas av dem. Vilket det än är, resulterar det i att era gäster lägger mer fokus på sina enheter än att faktiskt uppleva bröllopet där och då. Kanske har ni någon släkting som gillar att fota som gärna tar med sin kamera, och personen kanske tror att ni förväntar er det? Ni vill inte titta tillbaka i altargången och bara se massor med kameror och telefoner, ni vill se era gäster som ni bjudit till bröllopet.

 

HUR BERÄTTAR NI FÖR ERA GÄSTER?

Om ni har bestämt er för ett unplugged wedding, som kanske bara under ceremonin eller under hela dagen, finns det några tips på att kommunicera detta till era gäster.

  1. Skriv på inbjudan: Om ni berättar detta tidigt på inbjudningskortet eller på er hemsida så vet gästerna redan då vad som förväntas av dom. 
  2. Bröllopsskyltning: När era gäster kommer till ceremonin kan en skylt påminna om att hålla telefonerna avstänga och inga foton. 
  3. Prata med prästen: Be prästen/vigselförättaren i början av vigseln berätta om ”förbudet av telefoner” så kan era gäster njuta i ögonblicket, och slipper se vigseln genom en telefon. 


Fördelen för er, är också att ni får bilder UTAN telefoner framför era gästers ansikten. Jag har fotat många bröllop där jag knappt sett brudparet pga alla telefoner. En variant är att gästerna får fota när ni vänt er om och ska gå ut eller en annan variant är att ha en fotostund under ceremonin. 

Jag låter alltid mina brudpar dela sina bilder till sina gäster, så att de kan ta del av bilderna utan att fota själva. Det blir en win win för alla, och ni kan titta på era gäster under vigseln utan att se hundra telefoner