INFÖR BRÖLLOPET


Så roligt att ni har bokat mig som er bröllopsfotograf!

På den här sidan kan ni skicka in information till bröllopsavtalet, leverantörformulär och läsa om härliga tips inför bröllopet.

Det kan vara en del att tänka när man planerar ett bröllop men jag hoppas denna guide kan ge er tips kring bröllopsdagen och hur jag jobbar som bröllopsfotograf.

Förberedelser


Om jag ska fotografera förberedelser finns det några saker att tänka på, är inget krav för att få fina bilder, men skulle underlätta mitt arbete. Varje bröllop är inget sig lik och därför är förberedelser otroligt speciella. Ni bestämmer såklart vilka delar jag ska fokusera på. Om ni vill att jag ska fotografera bådas förberedelser kommer jag fotografera en i taget, och om båda är i närheten. Tipset är att jag börjar dagen när det är cirka 1 timme kvar på smink och make-up, på så sätt får ni med höjdpunkterna ifrån förberedelserna.


TIPS

 • Din partner på samma ställe men i annat rum så jag snabbt kan gå emellan
 • Ta på kläderna i lugn och ro så hinner jag ta detaljbilder från olika vinklar
 • Dagsljus från fönster är viktigt för att inte få alltför brusiga bilder. Om smink/hår görs vid ett fönster kan jag fånga både motljus och medljus, vilket är bra för alla parter
 • Om detaljbilder av t.ex. skor, ringar eller andra saker önskas, ha gärna dessa samlade i närheten när jag kommer
 • Om det går – plocka gärna undan skräp och sånt som kan störa bilderna (be bestman/tärnor om detta!)
 • Om jag vill att någon av er ska göra något annorlunda som t.ex. titta in i kameran, är i vägen eller liknande så säger jag till. Annars är det som jag vill ha det.
 • Det sista från ena partners förberdelser tar cirka 40 minuter att fotografera
 • Viktiga saker jag vill fota under förberedelser: Smink/hårbilder, reaktioner, känslor. tar på dig brudklänningen, dina kläder upphängda på ett fint ställe och detaljbilder på skor, smycken och liknande.
 • Det som händer såklart för att det ska kännas så naturligt som möjligt
 • När ni blir fixade, ha hellre på er ljusa än mörka kläder - det underlättar min ljussättning. När brudföljet hjälper er ta på kläderna ska de vara ombytta och klara
 • Viktigt att ha tidsmellanrum om något oväntat skulle hända
 • Att brudtärnorna har matchande morgonrockar medan bruden har en vit. Detta ger en lyxig känsla och bra bilder.

First look


Vill ni fotografera era porträtt innan vigseln rekommenderar jag en s.k First Look, där arrangerar vi att ni ses för första gången. Det vanligaste är att en av er står med ryggen mot den andra som kommer gående. Jag står mittemot personen som har ryggen mot och fångar uttryck och känslor samtidigt som den andra kommer gående. När ni möts byter jag vinkel och fångar er båda. Detta tar ca 15 minuter, avsätt tid i planeringen så hittar jag en fin plats i närheten av porträttplatserna och arrangerar det hela.


Porträtt


 • Under bröllopsmötet pratar vi om önskemål till fotograferingen. Jag är uppmärksam på era önskemål för platser som betyder mycket för er, och ger förslag på platser som jag tror passar utifrån avstånd, miljö och ljus. Jag kollar alltid platsen innan, vid längre avstånd från mig tar jag det samma dag, annars tidigare.
 • Ni får gärna ha med brudföljet under fotograferingen, ett önskemål från mig är att ingen av dem fotograferar samtidigt som mig då jag får det svårare att arbeta (någon enstaka mobilbild är såklart okej!). En rekommendation är att vi fotar tillsammans med brudföljet eller barn i början eller slutet, och att de sedan kan göra andra ärenden om behövs.
 • Jag behöver minst en timme för att ta era porträttbilder, för få variation på plats och slippa stress. Flera olika platser är inte nödvändigt men trevligt om de ligger nära och hinner med två-tre olika miljöer.
 • Ta med oömma skor som ni kan ha använda under förflyttning, ni får gärna ta med era andra skor i en påse om ni vill ha de på någon bild.
 • Kvällsfotograferingen efter er huvudrätt sker med fördel 30 minuter innan solnedgång, hör gärna med mig när så fixar jag resten.
 • Jag kommer hjälpa er med hur ni ska stå, vad ni ska göra och “posera”, men om jag inte säger något kan ni bara fortsätta med det ni gör. Ni ska veta att ingenting är “fel”, vill ni pussas, kramas eller skratta så gör det! Jag kommer ge er enkla instruktioner som vi använder till era bilder. Det kommer vara en rolig och mysig stund för er båda. Mitt bästa tips är att försöka slappna av, njuta av stunden och inte tänka på något. 


tips

 • 60-90 minuter avsatt för porträttfotograferingen beroende på gruppbilder/first look osv.
 • Inte för snävt tidsschema, lämna utrymme för förseningar under förberedelserna. Om ni ska åka lång väg, tänk på bilköer, broöppningar osv. Bröllopsdagen är en dag utan stress!
 • Jag rekommenderar att ni lägger porträttfotografering efter vigseln om möjligt. Detta för att ljuset är lättare att jobba med ju senare på dagen. Ett tips är att era gäster kan gå tipspromenad, mingla eller någon annan aktivitet när ni fotograferas. 


Gruppbilder


Om ni vill ha gruppbild med er och alla gäster rekommenderar jag att vi tar bilden vid platsen där ni har middagen. Om ni har många gäster är det bra med någon trappa där en del av gästerna kan vara, eller om jag kan stå på en balkong/fönster och fota ner mot en gräsplätt nedanför. Det ni behöver ordna är att någon ansvarig (t.ex. toastmaster/madame) som har koll på vilka gruppbilder ni vill ha, och arrangerar era gäster så. Jag vet inte vilka som är vilka behöver jag hjälp av någon från er som kan organisera. Ni väljer själva vilka konstellationer ni vill ha, räkna med att varje gruppbild tar 1-3 minuter.

Jag tar med


Ett stort vitt paraply eller två genomskinliga paraplyer. Ni bestämmer :)


Vigsel


Ha ett ”unplugged wedding”, där ni uppmanar era gäster att njuta av er ceremoni och överlåter fotografering till mig och eventuella assisten/second shooter. Gästerna kommer få en mycket bättre upplevelse och kunna njuta ceremonin genom ögonen istället för en kameralins. Därav kommer även era släktingar inte behöva känna någon press på att ta fina bilder – blir mer ostörd och naturlig ceremoni. Om ni vill ha detta kan vi ha en ”officiell” fotografering vid in och utgång, och att ni få stanna en stund vid altaret innan ni går ut så alla hinner fota er. Detta betyder att ni får bilder från ceremonin utan kameror och telefoner i förgrunden, gästerna kan njuta och jag får lättare att fokusera på mitt jobb – en win win ♥ Om ni vill kan detta stå med i ert program, samt kan även er vigselförrättare berätta om detta innan vigsel börjar. 


Om ni inte har hunnit prata med er vigselförrättare om att jag är där så är det ingen fara, jag anländer alltid i god till er vigsel och presenterar mig. Jag vill alltid berätta om hur jag arbetar och om det finns något som er vigselförrättare vill att jag ska tänka på. Dock kan jag inte garantera att fånga vigseln så som jag vill om vigselförrättaren har specifika krav på vart jag får stå, detta brukar jag alltid respektera! Prata gärna med er präst/vigselförrättare innan så vet vi alla vad som gäller.


TIPS

 • Behöver vara på plats ca 30 min innan vigseln för att hälsa på prästen och om jag ska fotografera när gäster anländer.
 • Ha ett ”unplugged wedding”
 • Kyss gärna lite längre i slutet av viseln
 • Gå gärna ut långsamt från vigselplatsen
 • Jag står oftast på höger sida framför första bänkraden när ni går in, det är en bra plats för att fånga allas reaktioner. 
 • Under vigseln har jag finare kläder, använder tysta skor och fotar sparsamt. Just för att visa respekt för era gäster och för prästen/vigselförrättare.
 • När ni kysser i slutet av vigseln, kyss gärna lite längre och en extra gång, jag tycker om att hinna få flera delar av kyssen.
 • När ni går ut från kyrkan/vigselplatsen gå gärna långsamt och om möjligt stanna på en plats där det inte är både sol och skugga utan något av det. Såklart är det lätt att glömma bort när ni väl står där, jag anpassar mig helt, men om ni kommer ihåg så är det toppen!
 • Om vi ska fotografera porträtten efter vigseln så åker jag gärna med er, annars bestämmer vi hur vi vill göra när vi ses under bröllopsmötet.

VAD NI BEHÖVER FÖRBEREDA


 • Ni behöver prata med er vigselförrättare att ni ska ha en bröllopsfotograf. Av respekt undviker jag att fota som mest när prästen pratar och tar de flesta bilder under psalmer/låtarna.
 • Meddela toastmaster att se till stänga kyrkdörrarna efter att sista gästen har gått ut. Sedan presenterar toastmastern er som dom nygifta och öppnar dörrarna. På sätt blir er entré storslagen! 

Utomhusvigsel


 • Se gärna till att platsen inte delas av både sol och skugga. Jag kommer såklart anpassa mig efter förutsättningarna, men det skulle underlätta ljussättningen otroligt mycket. Antigen helt sol eller helt skugga, helt skugga skulle föredras.
 • Skulle det börja regna kan vi diskutera om jag och/eller ni tar med er paraply – helst stora vita än mörka och undvik stora logotyper eller liknande! Jag äger ett stort vitt paraply och två små genomskinliga. Kan gästerna ha varsitt paraply? Kanske finns det genomskinliga till alla?
 • Ha en plan B, utifall att!
 • Går det att ordna med stora parasoll för er och gäster att stå under?
 • Går det att flytta vigseln med kort varsel inomhus? Kanske går det att flytta några bord i middagslokalen och hålla till där? Eller finns det tillgång till fina paviljonger eller lusthus?

Middag & fest


Har ni med mig i fem timmar eller mer kommer jag vara en del utav bröllopsmiddagen. Jag älskar att fotografera middagar, och för att hålla energin uppe under kvällen finns det några saker som ni kan göra för att underlätta för mig:


 • Om det finns ett mindre rum i anslutning till er middagslokal eller om jag kan sitta vid något bord nära alla tal är det toppen. Under kvällen fotograferar jag i mindre omfattning exempelvis pausar när ni äter.
 • Mina större paket behöver jag mat under kvällen, förslagsvis när ni äter er huvudrätt. 
 • Jag smyger runt i er lokal och fotograferar era gäster och era reaktioner vid tal, och gör alltid mitt bästa för att fånga alla i någon vinkel under kvällen.
 • En Galden hour fotografering är en fotografering som görs timmen innan solen går ner. Tar ca 30 min och oftast görs det på någon fin plats i närheten utav festlokalen i motljus. Om jag är med under denna tiden vill jag rekommendera att vi smiter ut för att ta dom bilderna!

VANLIGA FRÅGOR GÄLLANDE MIDDAGEN


BEHÖVER DU MAT OCH DRYCK UNDER BRÖLLOPSMIDDAGEN?

Vid fotografering fem (5) timmar eller mer behöver jag lite mat under kvällen, detta är lämpligt när ni äter er huvudrätt. Under kvällen fotograferar jag allt som händer men i mindre omfattning när ni äter då det är trevligare för era gäster. 

Under middagen sitter jag gärna på sidan av eftersom jag vill snabbt kunna fotografera er mysiga middag.


Allergier?

Äpplen, kiwi, päron och valnötter - ej luftburen allergi. 

Till bröllopsavtalet


Skriv in era uppgifter här så kommer informationen skrivas in i avtalet som skickas till er via Eversign.

(Om förberedelser ska fotograferas)

(Om förberedelser ska fotograferas)

Vid regn vilket paraply önskas? Se referensbild under porträtt

(om Vigseln och/ eller mingel ska fotograferas)

(Om middagen och/ eller festen ska fotograferas)

Leverantörer

Ni får gärna fylla i formuläret nedan om jag behöver samordna med eller kreditera leverantörer som ni arbetar med. Skriv gärna deras företagsnamn så taggar jag dom på exempelvis Instagram.